Wytrawne drożdżówki w dwóch odsłonach

Wchodząc wczoraj do piekarni po raz kolejny doznałam rozczarowania. Do wyboru były, jak zwykle, jedynie bułki bez dodatków, oraz słodkie drożdżówki, a zupełnie nie o tego szukałam. Gdy jestem głodna, to chcę móc kupić i na szybko zjeść bułkę ze smacznym, wytrawnym farszem i już! Niestety znów się nie udało, więc po powrocie do domu uznałam, że nie pozostało mi nic innego jak samodzielnie przygotować sobie takie przekąski.

Przepis nie jest skomplikowany i wymaga niewielu składników. Farsz można wykonać dowolny, ale ja zdecydowałam się na wersję cebulową oraz bułki faszerowane pieczarkami.

Wytrawne drożdżówki

IMG_20160825_151342

Składniki:

  • 20g świeżych drożdży
  • 400ml ciepłej wody
  • ok. 500g mąki – u mnie pół na pół pszenna i żytnia
  • łyżeczka cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • trzy łyżki oleju

Na farsz cebulowy:

  • 2 małe cebule
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz i tymianek do smaku
  • trochę wody do duszenia

Na farsz z pieczarek

  • ok. 250g pieczarek, obranych
  • mała cebula
  • sól, pieprz i lubczyk do smaku
  • olej do smażenia

Z drożdży, cukru i połowy wody robimy zaczyn. Odstawiamy do spienienia na jakieś 15 minut. Następnie dodajemy resztę wody, sól, olej i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypując nieco więcej mąki. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy farsze:

Cebulowy robimy następująco: Cebule kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię na której znajduje się niewielka ilość rozgrzanego oleju. Chwilę smażymy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy przez ok. 10 minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Odstawiamy do wystygnięcia.

Pieczarkowy: Pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rogrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się zeszkli i dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem i smażymy całość, aż pieczarki zmiękną. Odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy ciasto urosło ponownie szybko je zagniatamy i dzielimy na 12 części. Ze wszystkich formujemy placki. W połowie placków robimy wgłębienie, do którego nakładamy farsz z cebulą i zostawiamy je w takiej formie. Do drugiej części nakładamy pieczarki, a następnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki.

Przekładamy nasze drożdżówki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając aby zachować odstępy. Odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, aż bułeczki się zrumienią.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s