Prosty makaron z brokułem

Lato niestety dobiega końca. Oznacza to, że większość z nas wraca do pracy, czy szkoły i zaczyna się codzienny, dobrze nam znany pośpiech. W nadmiarze obowiązków zawodowych i domowych łatwo skusić się na gotowe danie ze sklepu, czy zamówienie jakiegoś fast foodu, który jeszcze gorący trafi prosto na stół. Jednak na dłuższą metę nie posłuży to niczyjemu zdrowiu, portfelowi, ani nawet dobremu samopoczuciu, bo ile można jeść pierogi i pizzę?

Dlatego należy zachować sobie w głowie kilka przepisów na smaczne i szybkie dania, które można przygotować w kilkanaście minut, a dopieszczą nasze kubki smakowe i nie zaszkodzą zanadto naszej figurze 😉

Dzisiaj prezentuję jeden z takich przepisów – prosty, pyszny i smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu idealnie sprawdzi się także następnego dnia, jako lunch w pracy.

Makaron z brokułem, suszonymi pomidorami i oliwkami

IMG_20160825_134652 (2)

Składniki na 2 porcje:

  • opakowanie mrożonych różyczek brokuła
  • 200g makaronu penne (ja wybrałam pełnoziarnisty)
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • spora garść zielonych oliwek
  • sól do smaku
  • opcjonalnie – pestki słonecznika do posypania gotowego dania

Makaron gotujemy al dente a brokuły do miękkości. Oliwki i suszone pomidory kroimy: pomidory w kostkę, a oliwki na plasterki.

Do garnka wrzucamy brokuła, oliwki i suszone pomidory. Dodajemy makaron i mieszamy całość podgrzewając, aż wszystko będzie gorące a składniki się połączą. Doprawiamy do smaku.

Po nałożeniu na talerze posypujemy pestkami słonecznika i gotowe.

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s