Burgery z kalafiora

Burgery to jedno z moich ukochanych dań. Konkurować może z nimi tylko domowa pizza, albo super makaron (najlepiej ze szpinakiem <3). Tym razem chcę zaproponować Wam wegetariańskie burgery wykonane z kalafiora. Same kotlety są bezglutenowe, ponieważ do zagęszczenia masy wykorzystałam ugotowany ryż. Jako dodatek podałam frytki z marchewki – świetna odmiana od klasycznych frytek ziemniaczanych.

Burgery z kalafiora

IMG_20160706_145020

Składniki:

  • pół dużego kalafiora lub jeden mały
  • jajko
  • kilka łyżek ugotowanego ryżu do zagęszczenia masy
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
  • kilka marchewek
  • dwie łyżki oleju

Kalafiora dzielmy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy. Dodajemy ugotowany ryż i jajko, blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i formujemy kotlety. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy po 20 minut z każdej strony w 190 stopniach.

Marchewkę kroimy w słupki i łączymy z olejem, oraz solą. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30 minut, aż staną się chrupiące z zewnątrz, ale pozostaną miękkie w środku.

Burgera układamy w bułce z dodatkami, lub jemy solo, z frytkami i sałatką.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s