Błyskawiczne brownie z bananów

Przepis na ten wypiek znalazłam na Facebookowej grupie z wegańskimi przepisami. Lekko go zmodyfikowałam, wydłużyłam czas pieczenia i oto jest: przepis na ciasto, którego przygotowanie zajmie 5 minut + czas potrzebny na upieczenie, ale przecież wtedy już nie trzeba się trudzić i można zająć swoimi sprawami 😉

Wielkim plusem tego ciasta, jest moim zdaniem to, że nie wymaga dodatku cukru ani tłuszczu, dzięki czemu śmiało można określić je mianem zdrowego. W końcu owoce w połączeniu z kakao to całkiem wartościowa przekąska!

Bananowe brownie

IMG_20160622_190259

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 5 łyżek mąki orkiszowej
  • 4 łyżki kakao
  • garść migdałów (lub ulubionych orzechów)

Polewa (opcjonalnie)

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • trochę mleka roślinnego – tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję polewy

Banany dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i kakao, dokładnie mieszamy. Dodajemy migdały i ponownie mieszamy, aby w miarę równomiernie rozłożyły się w cieście.

Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto zastygnie i uzyska twardy wierzch.

Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy ciasto z blachy i oddzielamy od papieru.

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka roślinnego, polewamy nią gotowe ciasto.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s